Author: Богојавление

Прва виртуелна изложба на фотографии од Богојавление 1990 – 2020 год

Богојавление во Охрид во изминатите 30 години низ објективот на охридските фотографи, бележничари на историјата на градот. Фотографиите, од празнувањето на Водици од 1990 до 2020 година,  на Митко Лукан, Владо Паунче Скитник, Владимир Тунтев, Александар Ковачески, Петар Боев, Томе Љушев – Шпанец, Лара, Кристијан Љушев, Емил Јовановиќ, Мега продукција и Стојан Стојановски собрани на…

Значењето на Богојавленската икона

Виктор Недески Богојавление е еден од најголемите христијански празници. Во првите векови од христијанството, на овој празник се прославувале повеќе настани, кои подоцна се издвоиле како посебни празници, па така, главен мотив на овој празник останало Христовото крштение и објавувањето на Света Троица на реката Јордан. Значењето на овој празник се покажува од историските извори…

120 хуманитарни пакети наменети за социјално ранливите семејства

Општина Охрид и Дебарско кичевската епархија денеска доделија 120 хуманитарни пакети наменети за социјално ранливите семејства од подрачјето на општината. Оваа активност е дел од одбележувањето на богојавленските празници. Хуманитарните пакети ќе бидат доставени до семејствата од страна на екипите на Црвен крст и мобилните тимови на Општина Охрид. Нашата заедничка грижа нека биде поттик…