Tag: 2000

Беседа на Богојавление – Водици, Охрид, 2000 година

“Гласот Господов над водите извикува велејќи: Дојдете, примете Го сите Духот на премудроста, Духот на разумот, духот на стравот Божји, од Христа Кој се јавил!” (Стихира од Голем Водосвет) Песникот во една реченица ја искажал сета вистина на овој голем празник. Над водите се слуша гласот Господов што одекнува. Овде се дарува Духот на премудроста,…