Tag: дебарско-кичевска епархија

Биографија на митрополитот Дебарко-кичевски Тимотеј

Митрополитот г. Тимотеј е роден на 20. X 1951 година во Младо Нагоричане, Кумановско. Потекнува од благородни и богољубиви родители Александар и Љуба Јовановски, кои уште од детски години го задоиле својот пород (четирите сина и двете ќерки), меѓу кои и младиот Славе, со христијанска љубов и љубов кон Бога Отецот. Растејќи како мирно и…

Дебарско-кичевска епархија

  Охрид е град во кој минатото и сегашноста се испреплетуваат и меѓусебно се надополнуваат. Град во кој поучени од историјата се гради иднината. Христијанството во него е присутно од самиот негов почеток. Од доаѓањето на светиот апостол Павле, преку мисијата на свети Еразмо во III век, кој на брегот на Охридското Езеро покрстил преку…