Tag: Беседа

Беседа на празникот Богојавление, 2019 година

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри! Денеска прославуваме еден од Господовите празници, односно, го чествуваме Богојавлението на предвечна та Троица, кое на денешен ден, најоткриено се јавува за време на крштевањето на нашиот Спасител, Господ Исус Христос, во реката Јордан. Ова е посебен радосен ден, кога многу луѓе,…

Беседа на празникот Богојавление, 2018 година

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри! Денешниот празник, во старата Црква, неслучајно се прославувал заедно со Божик, односно, со Рождество то Христово. Овие два празници се прославувале како еден, бидејќи тој празник ни сведочи за највеличествената вистина на Божјото откровение, односно дека Бог се јави во плот во…

Беседа на празникот Богојавление, 2017 година

„Се јави Божјата благодат, спасителна за сите луѓе“ (Тит 2, 11) Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри! На денешен ден Христос му се јави на светот и го просве ти. На денешен ден, врз Себе, ги зеде нашите гревови и го згази ѓаволот. На денешен ден Божјата благодат…

Беседа на празникот Богојавление, 2016 година

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри! Денеска прославуваме еден од Господовите празници, поточно денес го прославуваме Богојавление. На денешен ден нашиот Спасител Господ Исус Христос доаѓа во Витовара на реката Јордан кај св. Јован Крстител. Тука, св. Јован Крстител, го проповедал покајанието и ги крштевал луѓето во реката…