Category: Новости

Значењето на Богојавленската икона

Виктор Недески Богојавление е еден од најголемите христијански празници. Во првите векови од христијанството, на овој празник се прославувале повеќе настани, кои подоцна се издвоиле како посебни празници, па така, главен мотив на овој празник останало Христовото крштение и објавувањето на Света Троица на реката Јордан. Значењето на овој празник се покажува од историските извори…

120 хуманитарни пакети наменети за социјално ранливите семејства

Општина Охрид и Дебарско кичевската епархија денеска доделија 120 хуманитарни пакети наменети за социјално ранливите семејства од подрачјето на општината. Оваа активност е дел од одбележувањето на богојавленските празници. Хуманитарните пакети ќе бидат доставени до семејствата од страна на екипите на Црвен крст и мобилните тимови на Општина Охрид. Нашата заедничка грижа нека биде поттик…

Беседа на празникот Богојавление, 2021 година

„Господи, денес ѝ се јави на вселената, и Твојата светлина, се покажа врз нас, кои разумно Ти пееме: Ти си дошол и си се јавил, Светлино непристапна“ (кондак на утрена на празникот Свето Богојавление – Водици). На 19.01.2021 годиина, денот кога го прославуваме празникот Свето Богојавление на нашиот Спасител Господ Исус Христос – Водици, во…

Scroll Up