Category: Беседи

Беседа на Богојавление, 1982 година

ВО ИМЕТО НА ОТЕЦОТ И СИНОТ И СВЕТИОТ ДУХ! „Тој е образ на невидливиот Бог, првороден пред секоја твар„ (Кол. 1, 15) „Пријдите, примите вси духа премудрости“ Една од најторжествените црковни богојавленски песни започнува со зборовите: „Гласот Господов врз водите вика, дојдете примете сите дух на премудрост, дух на разум, дух на страв Божји –…