Category: Беседи

Беседа на празникот Богојавление, 2016 година

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри! Денеска прославуваме еден од Господовите празници, поточно денес го прославуваме Богојавление. На денешен ден нашиот Спасител Господ Исус Христос доаѓа во Витовара на реката Јордан кај св. Јован Крстител. Тука, св. Јован Крстител, го проповедал покајанието и ги крштевал луѓето во реката…

Беседа на празникот Богојавление, 2014 година

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри! Светата тајна Крштение е една од седумте свети тајни, која е задолжителна за секој верник, кој сака да стане член на едната, света, соборна и апостолска Црква. Најпогоден ден, пак, кога треба да зборуваме за оваа света тајна, е токму денешниот, Богојавленскиот,…

Беседа на Богојавление, 2013 година

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри! Nашата света Православна Црква пред десетина дена го прослави светото Христово раѓање. Господ Исус Христос се раѓа во Витлеем и Својата понизност и човекољубие ги покажува преку крајната снисходливост, зашто како Бог прима човечко тело преку Света Дева Марија, и станува во…

Беседа на празникот Богојавление, 2012 година

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри, Oд преголема љубов кон човечкиот род и со желба да го спаси од гревот и смртта, Сèмилостивиот Бог, на Предвечниот совет на Светата Троица, благоволил Второто Лице од Светата Троица да се воплоти и роди од света Дева Марија. Така, Синот Божји,…