Category: Беседи

Беседа на празникот Богојавление, 2021 година

„Господи, денес ѝ се јави на вселената, и Твојата светлина, се покажа врз нас, кои разумно Ти пееме: Ти си дошол и си се јавил, Светлино непристапна“ (кондак на утрена на празникот Свето Богојавление – Водици). На 19.01.2021 годиина, денот кога го прославуваме празникот Свето Богојавление на нашиот Спасител Господ Исус Христос – Водици, во…

Беседа на празникот Богојавление, 2019 година

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри! Денеска прославуваме еден од Господовите празници, односно, го чествуваме Богојавлението на предвечна та Троица, кое на денешен ден, најоткриено се јавува за време на крштевањето на нашиот Спасител, Господ Исус Христос, во реката Јордан. Ова е посебен радосен ден, кога многу луѓе,…

Беседа на празникот Богојавление, 2018 година

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри! Денешниот празник, во старата Црква, неслучајно се прославувал заедно со Божик, односно, со Рождество то Христово. Овие два празници се прославувале како еден, бидејќи тој празник ни сведочи за највеличествената вистина на Божјото откровение, односно дека Бог се јави во плот во…

Беседа на празникот Богојавление, 2017 година

„Се јави Божјата благодат, спасителна за сите луѓе“ (Тит 2, 11) Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри! На денешен ден Христос му се јави на светот и го просве ти. На денешен ден, врз Себе, ги зеде нашите гревови и го згази ѓаволот. На денешен ден Божјата благодат…