Градоначалник на Општина Охрид – координативен состанок

Денеска одржавме координативен состанок во врска со организацијата на големиот верски празник Богојавление- Водици. На состанокот присуствуваа претседателот на Совет, Сашо Донев, претставници од Македонската Православна Црква, од охридските јавни претпријатија , од нуркачките клубови „Амфора“ и „Охрид“, од Капетанија на пристаништа, од Министерството за Внатрешни работи и од Црвен Крст.

Заклучивме дека централното случување по традиција ќе биде на 19 јануари. Точно во 10 часот од Светилникот на пристаниште Дебарско- Кичевскиот митрополит г. г Тимотеј ќе го положи Светиот крст во водите на Охридското Езеро.

По положување на крстот и осветување на езерската вода, точно напладне кај месноста „Сараиште“ ќе се одржи свето крштевање на сите луѓе кои сакаат да се крстат.Точно напладне на градскиот плоштад, концерт ќе одржи групата „Љубојна“, а од 9 до 15 часот во близина на охридската капетанија ќе се одржи традиционалната крводарителска акција.

Поради Ковид пандемијата, годинава нема да се служи традиционалната рибја чорба, а на 20-ти јануари не е предвидено официјално организирање на Денот на рибарите.

По повод празникот охридските нуркачи на 16 јануари ќе го чистат дното од Охридското Езеро на просторот каде ќе се спроведе положувањето на Светиот крст,а екипи на ЈП „Охридски Комуналец“ ќе го украсат централното градско подрачје во знакот на Богојавленските празнувања.